Servicii

Prima ședință de terapie

Ce se întâmplă în prima ședință de terapie?

Ce se întâmplă în prima ședință de terapie?

Ce se întâmplă în prima ședință de terapie » Psihoterapia în România se află pe un trend ascendent în ultimii ani. Din ce în ce mai multe persoane apelează la ajutor psihologic, indiferent că vorbim de consilier, psihoterapeut sau psiholog. Dacă înainte mersul la terapeut era un subiect mai mult tabu și majoritatea celor din jurul tău te-ar fi considerat “nebun”, în prezent lucrurile stau destul de diferit. Acum acest subiect s-a normalizat și se normalizează pe zi ce trece.

Românii au început din cei în ce mai mult să vadă mersul la un specialist drept ceva normal, mai ales prin puterea exemplului. Uitându-te în jurul tău sunt șanse extrem de mari să poți vedea fie persoane care merg la un terapeut, fie persoane care își doresc să o facă. Sau, dacă nu, cu siguranță ai auzit cel puțin o persoană publică într-un anumit context (emisiune tv, podcast pe YouTube/Spotify) vorbind despre câte beneficii poate aduce un proces terapuetic. Totuși, dacă lucrurile stau așa, de ce unor persoane le este dificil să facă acest pas? Răspunsurile la această întrebare sunt de la cele mai ample la cele mai simple. Unul dintre ele este legat de frica sau anxietatea resimțită de prima ședință. De aceea, profit de această ocazie pentru a oferi răspuns întrebării “ce se întâmplă în prima ședință?” urmând ca, în viitor, să revin cu răspunsuri relevante pentru numeroase alte întrebări legate de teama persoanelor de a începe un proces terapeutic.

Sentimentele premergătoare primei ședințe de terapie

În primul rând, trebuie să știi că este perfect normal să ai anumite rezerve. Gândește-te când pășești pentru prima dată într-un cabinet medical pentru o problemă cu care nu te-ai mai confruntat niciodată. Dacă vrei, poți să îți asemeni sentimentele premergătoare unei vizite la un terapeut cu sentimentele premergătoare unei vizite la medic. În cazul al doilea, pe care cu siguranță l-ai trăit, ești timorat pentru că nu știi ce se va întâmpla mai exact. Oare cum va decurge consultul? Oare voi descoperi ceva grav? Cam așa se întâmplă și cu sentimentele referitoare la mersul la terapie. Oare cum va decurge totul? Oare ce se va întâmpla? Cum am spus, sentimentele acestea sunt perfect normale și sunt doar mijloace prin care mintea noastră încearcă să ne joace feste. Facem overthinking, întoarcem pe toate fețele această teamă și ajungem să ne auto-sabotăm.

Ce se întâmplă în prima ședință?

Totuși, mai concret, dincolo de faptul că aceste trăiri și frici sunt cât se poate de normale, la ce trebuie să te aștepți în ședința inaugurală? În linii mari, la următoarele:

  • Îți vor fi prezentate toate aspectele organizatorice, inclusiv prețul unei ședințe, contractul de confidențialitate sau durata și frecvența ședințelor;
  • Se vor discuta motivele pentru care ai ales să începi un demers terapeutic – care sunt dificultățile tale, ce ai încercat până în prezent în vederea rezolvării acestora;
  • Cel mai important: se vor clarifica obiectivele pe care le ai de la demersul terapeutic.
Sfaturi înaintea primei ședințe

Înainte de a încheia, îți voi oferi o serie de sfaturi de care ai putea să ții cont înainte de prima ta vizită într-un cabinet psihologic. Încearcă să îți sistematizezi lucrurile pe care vrei să le discuți. Dacă îți este mai ușor, poți inclusiv să îți notezi cele mai importante aspecte ce te frământă – eventual, întrebări pe care le ai și îți dorești neapărat să le pui. De asemenea, nu uita faptul că TU ești punctul central și terapia este despre tine și spre binele tău. De aceea, nu trebuie să îți fie rușine să vorbești despre orice. Cum spuneam și anterior, confidențialitatea este garantată, iar tu cu terapeutul tău o să lucrați împreună pentru un scop comun: TU!

La cine pot apela pentru un demers terapeutic?

Poți apela la terapeutul tău! Dacă nu ai unul și îți dorești să lucrezi în acest sens, te aștept cu mare drag! În continuare, poți găsi datele mele de contact. Poți să îmi scrii pe orice platformă socială din cele de mai jos sau poți să mă suni la numărul afișat.

Psih. Tudor-Daniel Huțul » 0748 533 224 (apel telefonic sau mesaj pe WhatsApp)

tudordanielhutulpsih@gmail.com

Citește și:
%d blogeri au apreciat: