Servicii

Terapie de familie

Terapie de familie

Ce este terapia de familie?

Terapie de familie » Aceasta reprezintă una dintre principalele „ramuri” ale psihoterapiei și are ca scop îmbunătățirea relațiilor de orice tip din cadrul unei familii.

Cum a apărut și ce este terapia de familie?

În trecut, în urmă cu aproximativ 50-60 ani, în momentele de debut ale terapiei, familia era ținută cât mai departe de persoana ce venea în cabinet. Specialiștii erau de părere că persoana aflată în terapie trebuie să stea cât mai departe de familie în timpul intervenției, însă trecerea timpului a făcut să se observe că atunci când persoanele reveneau în familie problemele reapăreau, iar beneficiile aduse de demersul terapeutic se reduceau. De aceea, în prezent cele mai multe dintre abordări văd procesul terapeutic drept unul sistemic, în care familia și cei din jur joacă un rol important.

Aceasta reprezintă o formă a psihoterapiei ce abordează concepele de familie și cuplu. Psihoterapia este folosită pentru dificultățile existente în cadrul familiei, aceasta din urmă fiind practic nucleul nostru, aflându-se la baza echilibrului nostru emoțional din viața de zi cu zi.

La ce mă poate ajuta terapia de familie?

Așa cum am menționat și anterior, terapia te familie te poate ajuta, printre altele, la îmbunătățirea comunicării și la rezolvarea conflictelor. Aceasta este deosebit de importantă atunci când o situație vine la pachet cu stresori, cu durere sau cu diverse conflicte între membrii implicați.

Cele mai importante beneficii ce ți le poate aduce demersul terapeutic de familie sunt:

  • Diminuarea stresului cu ajutorul învățării metodelor eficiente de comunicare;
  • Suprimarea tensiunii existente în urma diverselor conflicte apărute;
  • Sprijin și suport pentru fiecare membru al familiei, indiferent dacă vorbim despre parteneri ai unei relații romantice, adolescenți sau combii, fiecărei persoane acordândui-se atenția cuvenită;
  • Descoperirea dificultăților existente și învățarea metodelor eficiente de managment ale acestora;
  • Rezolvarea problemelor de tip comportamental;
  • Consolidarea înțelegerii reciproce, etc.
Pot veni cu orice membru din familie la o ședință?

Da! Poți veni cu orice membru din familia ta la o ședință de terapie. Popular se spune că poți veni doar cu partenerul/partenera, însă nu este deloc așa. Poți veni cu orice fel de persoană cu care ai orice fel de relație. Spre exemplu, poți veni atât cu soția/soțul, cât și cu mama/tata/soacra/nepoții/copiii.

Psih. Tudor-Daniel Huțul » 0748 533 224

tudordanielhutulpsih@gmail.com

%d blogeri au apreciat: