Consiliere psihologică

Consiliere psihologică
Consiliere psihologică

Consiliere psihologică » Aceasta presupune o relație între psihoterapeut și client în care acesta din urmă primește ajutor, la cerere, pe un termen limitat de timp în vederea travesării unei perioade dificile din viața sa.


Urmarește-mi blogul AICI!

Urmarește-mi activitatea pe Facebook!


Ce implică procesul de consiliere psihologică?

Consilierea psihologică implică o formă specială de comunicare. Această formă este una mai prietenoasă ce încurajarează persoană să își depisteze și să își clarifice propria problemă. În plus, persoana angrenată în acest proces învată să lucreze individual cu dificultatea sa, având la bază principiul dezvoltării personale.

De asemenea, în cadrul ședințelor de consiliere poți să îți descoperi propriul potențial, poți să: îți construiești relații pozitive atât cu propria persoană, cât și cu cei din jur, să îți îmbunătătești sănătatea fizică și cea psihică, să îți redescoperi bucuria de a trăi, să îti crești gradul de toleranța la frustrare sau să îți dezvolți stima de sine.

Cu ce se diferențiază consilierea psihologică de psihoterapie?

În consilierea psihologică demersul este unul mult mai directiv. Schimbările de personalitate nu sunt la fel de accentuate, rolul fiind mai degrabă unul preventiv. În plus, numărul de ședințe necesare este mai mică, iar probleme existente sunt de o intesitate mai mică.

De asemenea, una dintre cele mai importante diferențe între consiliere și psihoterapie este reprezentat de faptul că psihoterapia poate identifica credințe ascunse și adânc în magazinate, precum și pattern-uri de gândire sau diverse traume existente și adânc împământenite. Toate acestea sunt accesate pentru videcarea persoanei intrate în procesul terapeutic. În schimb, în cadrul consilierii, ședințele sun centrate pe probleme cât se poate de concrete și pe analizarea mecanismelor prin care acestea apar.


Psih. Tudor-Daniel Huțul » 0748 533 224

tudordanielhutulpsih@gmail.com

 

 


Ce calități are un bun consilier?

Răspunsul este mult mai simplu decât ai crede! Empatia, intuiția, abilitatea de a asculta și de a respecta principiul confidențialității, capacitatea de a socializa sau simțul umorului sunt esențiale pentru un bun consilier.

Când și cu ce probleme pot să apelez la ședinte de consiliere psihologică?

Motivele pentru care o persoana apelează la consiliere psihologică sunt câ se poate de diverse. Printre acestea se pot regăsi:

  • Anxietate;
  • Dificultăți la locul de muncă;
  • Probleme în comunicarea cu cei din jur;
  • Dezvoltarea abilităților de gestionare a stresului;
  • Adaptarea la o dizabilitate fizică;
  • Decesul unei persoane dragi.
Care sunt pașii ce trebuie urmați pentru a rezolva o problemă?

În ală ordine de idei, așa cum am subliniat și anterior, în cazul consilierii psihologice vorbim despre rezolvarea de probleme de o intensitate mai mică. De aceea, în continuare îți prezint pașii ce pot fi urmați în cabinet:

  1. Stabilirea problemei;
  2. Descrierea problemei – aceasta se efectuează prin descrierea meticuloasă a comportamentelor ce însoțesc în linii mari problema, dar și prin descrierea amănunțită a gândurilor sau a emoțiilor ce sunt declanșate în situațiile dificile;
  3. Identificarea posibililor factori de formare și dezvoltare a problemei;
  4. Identificarea factorilor de menținere și de activare a problemei;
  5. Stabilirea planului de intervenție;
  6. Etapele formulării planului de intervenție;
  7. Evaluarea intervenției – în cadrul acestei etape este vizată modificarea cunoștințelor, atitudinilor și a abilității, acestea realizându-se prin chestionare specifice, grile de observare comportamentală sau grile de autoevaluare comportamentală (Baban, 2009).